10.1.07

Ankomstdagen

Efter nattens arbejde var flere af os lettere roedoejede da det stolte skib kl. 08.00 elegant lagde til kaj i Lyttelton, Christchurch havneby.

Immigrationsmyndighederne kom ombord og efter en god times tid blev det tilladt at betraede den fremmede jord. Kl. 10.30 startede det indkaldte pressemoede med den lokale presse, og vi var alle, men nok saerligt den tidligere togtleder, Katherine Richardson, som havde forestaaet pressemeddelelsen, spaendte paa hvor mange pressefolk, der kom - om nogen.

Succesen kom i hus med tilstaedevaerelse af ikke mindre end 3 landsdaekkende aviser, et pressebureau, 2 radiostationer og en TV-station. De blev i to timer, og var meget interesserede - ikke kun i forureningen af Christchurch vande sammenlignet med andre steder, men ogsaa i alle andre projekter, som beredvilligt havde udarbejdet materiale og stod klar ved laboratorierne. Vi var hot news om aftenen paa TV og store artikler i den efterfoelgende dags aviser. I oevrigt kan jeg fortaelle, at de faa proever, som blev lavet paa fiskene, tilsyneladende viser, at vi i Koebenhavn har vand, som er forurenet flere gange mere end tilfaeldet er i Christchurch.

Ikke mindre end 42 nye besaetningsmedlemmer skal ombord i Christchurch, saa der er kun en vej for os andre, som skal i land: ned af lejderen med baggagen saa hurtigt som muligt. Luk-af-erne skal rengoeres (af os selv) og fordeles til de nye, sengetoej skal vaskes, der skal instrueres om maaden, hvorpaa man skal opfoere sig ombord, afgaaende og ankommende kolleger skal udveksle informationer om proeverne og udstyret, og der skal siges farvel til de kolleger, som med det samme rejser videre - det vaere sig til de sommerlige campingpladser ude i den flotte natur eller til det vinterlige Nordeuropa.

Frokost med Katherine, skibschefen, den lokale konsul og den lokale chef for marinen - begge med ledsagere. Et hyggeligt selskab, som nok ogsaa uden snapsen og snebajerne havde fundet ud af at sludre sammen.

Kl. 17.00 ankom ca. 50-60 fra den danske koloni og chefen og jeg modtog dem paa kajen med en introduktion til skibet og ekspeditionen. Derefter var der fri adgang til skibet, hvor de kunne stille spoergsmaal til de forskere og soefolk, som maatte vaere til stede.

Fra kl. 18.00 til 21.00 reception paa daekket og det ellers regntunge vejr lettede til let sol, som forsigtigt skinnede paa de omtrent 130-140 folk. Igen en succes, hvor det var forunderligt at moede mennesker, som var taget til NZ for mere end 50 aar siden - eller sammes efterkommere. Alle sammen interesserede i Danmark generelt og Galathea3 specielt - og pudsigt var det ogsaa igen at hoere talemaader som i barndommens film.

I stedet for mit luk-af har jeg indlogeret mig i et hyggeligt lille hotel paa bjergsiden med udsigt over havnen og mit skib. Flere andre fra skibet har fundet vej til samme hotel, hvilket er hyggeligt, ikke mindst da mit arbejde er ved at tynde ud. Et enkelt selskab fra det lokale hospital skal have et foredrag ombord - men planlaegningen af deres kaffe og kage og foredragsholder er forlaengst afklaret i Koebenhavn. Men internetforbindelse byder det nye logi ikke paa.

Mine forpligtelser som togtleder afsluttes onsdag aften med en middag hos den danske konsul - igen hyggeligt og laererigt. Nej, allersidste forpligtelse er at vinke farvel til skibet torsdag aften naar det efter bunkring letter mod nye eventyr.
mvh
cul

Ingen kommentarer: